Predajňa Pneumatiky.sk

Viac informácií

Zima sa blíži – pripravte sa!

Samozrejme, opatrnosti nie je nikdy dosť, no snáď tisícnásobne to platí v prípade dvojice vodič a zimná sezóna. Každý z nás je iný. Jeden zvláda lepšie stres, druhý reaguje podráždene na vzniknuté krízové situácie, tretí sa ventiluje nadávkami, iný pristupuje k všetkému zodpovedne a podaktorý zase kadečo zľahčuje.

Všetkých však spájajú niekoľké povinnosti, medzi ktoré patria aj zimné pneumatiky. Vášmu vozidlu ich obujete na všetky nápravy 15. novembra a vyzujete 31. marca. V prípade, že je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, sa môže termín posunúť. Vodiči by nemali podceniť legislatívu, no najmä nie svoje bezpečie.  

Nechajte sa viesť inštinktom

Ak uznáte za vhodné, že už je na zimné pneumatiky čas, tak neváhajte ani na okamih. Skúsený vodič vie, že riziko narastá, keď klesnú hodnoty priemernej dennej teploty pod 7° C. Dôležité je tiež uvedomiť si, v ktorej časti dňa automobil využívate. Cez deň môžu hodnoty dosahovať teploty vyššie ako 15°C, no v skorých ranných hodinách alebo neskoro večer klesnú hlboko pod limit.

Pri intenzívnom celodennom využívaní vozidla s prezúvaním počkajte. Vyššie teploty môžu zimným pneumatikám uškodiť. Pokiaľ jazdíte už nejaký ten rôčik, tak zdravý inštinkt Vám napovie, kedy je ten správny čas. Nikdy však nezabudnite dodržať zákonom stanovený termín.   

Malý sprievodca zimnými pneumatikami

Určite je každému nad slnko jasnejšie, že zimná pneumatika disponuje inými vlastnosťami ako letná. Stačí, keď sa zameriame iba na zloženie jej zmesi, ktorá obsahuje silicu a ďalšie zmäkčovadlá zvyšujúce priľnavosť a zabraňujúce stvrdnutiu. V nemalej miere tiež zaváži konštrukcia dezénu, v ktorom je veľa lamiel typu „cik-cak“. Takéto tvarovanie nie je náhodné, ale zabezpečuje kvalitnejšiu trakciu a brzdný účinok na klzkom povrchu.

Zákon hovorí o tom, že zimné pneumatiky by ste mali vymeniť, ak dosahuje hĺbka dezénu 3 mm. Odborníci sa však prikláňajú k 4 mm. Okrem toho by ste pneumatiky nemali využívať viac ako 4 sezóny. Po tejto dobe začínajú postupne strácať svoje prirodzené vlastnosti, znižuje sa ich kvalita a bezpečnosť. Doba užívania pneu sa nezačína ich výrobou, ako sa veľa zákazníkov mylne domnieva, ale ich uvedením do prevádzky.

Pokiaľ Vaše vozidlo včas neprezujete, riskujete, že prípadná nehoda Vás môže vyjsť poriadne draho. Na jednej strane stojí hazardovanie so životom a na strane druhej dominuje dohoda s poisťovňou, ktorá býva v takýchto prípadoch zvlášť komplikovaná.  

Zimné pneumatiky a legislatíva

Stále viac európskych krajin zavádza povinnosť používania zimných pneumatík počas zimnej sezóny. Ich kompletný zoznam nájdete v článku V ktorých krajinách sú povinné zimné pneumatiky?.

Ktoré zimné pneumatiky sú najlepšie? Atraktívny dizajn moderných pneumatík je dnes samozrejmosťou. Ako je to ale s kvalitou a ako sa v tom množstve ponúkaných zimných pneumatík orientovať? To sú otázky, ktorými sa zaoberá nejeden vodič pri výbere správneho zimného obutia.

Európska únia za týmto účelom zaviedla od minulého roku (podobne ako u elektroniky) povinnosť označovať všetky pneumatiky predávané v krajnách Európskej Únie tzv. EÚ štitkami. Je však správne, aby informácie uvedené na EÚ štítkoch boli jediným správnym a smerodatným vodítkom pri výbere pneumatiky? Odborníci tvrdia, že nie. Viac informácií v článku Prečo EÚ štítky pri výbere pneumatík nestačia.

V ponuke je množstvo značiek, no pokiaľ si potrpíte iba na to najlepšie, určite sa riaďte prémiovým segmentom, v ktorom nájdete takých lídrov ako Goodyear, Dunlop, Continental, Pirelli, Bridgestone a Michelin. Každoročne svoje pneumatiky dávajú testovať v nezávislých skúšobniach, napr. nemecký ADAC (viď Testy pneumatík).

Na minuloročnú viťaznú zimnú pneumatiku Continental TS 850 zareagoval tento rok najväčší svetový výrobca pneumatík GoodYear predstavením svojej horúcej novinky GoodYear UltraGrip 9. Podľa prvých informácii sa mimoriadne vydarila a už všetci netrpezlivo očakávame ako si poradí s minuloročným viťazom a ďalšou svojou priamou konkurenciou, tohtoročnou novinkou francúzskeho výrobcu Michelin Alpin A5.

Výsledky testov budú známe na prelome septembra-októbra a budeme vás o nich okamžite informovať. Horúcimi novinkami v strednom segmente sú pneu Uniroyal MS Plus 77 a pneumatika domáceho výrobcu Matador MP54 Sibir Snow, ktorým nahrádza dezén MP52 Nordicca Basic.

Veríme, že nech si zima pre Vás pripraví akékoľvek nástrahy, s dobrými pneumatikami ich hravo zvládnete. Prajeme Vám veľa šťastných a pohodlných kilometrov.