Predajňa Pneumatiky.sk

Viac informácií

Ako nasadiť snehové reťaze?

Snehové reťazeSnehové reťaze sú nutné pre bezpečnosť jazdy najmä na horách, zľadovatených cestách, v horských priesmykoch, či strmých zasnežených cestách. V niektorých štátoch sú doslova prikázané. Aj u nás sa však oplatí používať ich v zimných mesiacoch, a to najmä na cestách vo Vysokých Tatrách, či na Rožňavskej Soroške. Môžete sa tak vyhnúť rôznym nepríjemnostiam a nehodám. Viete ale správne nasadiť snehové reťaze?

Snehové reťaze sa vždy nasadzujú na kolesá s pohonom. To znamená, že ak máte kolesá so zadným pohonom, reťaze nasadzujete na ne. Naopak, pri automobile s pohonom predných kolies nasadzuje reťaze samozrejme na predné kolesá. Nič však nepokazíte ani vtedy, ak budú reťazami opatrené všetky štyri kolesá. No ak máte napríklad auto s predným pohonom a reťaze nasadíte na zadné kolesá, veľmi si nepomôžete...

Ďalším dôležitým krokom je tiež správny výber reťazí. Neviete si poradiť s ich rozmermi? Väčšina kvalitných snehových reťazí má na svojom obale uvedený rozmer pneumatík, na ktoré sú reťaze vhodné. V prípade potreby sa tiež môžete poradiť s predajcom. Nesprávne zvolená veľkosť by mohla viesť k poškodeniu vozidla a k nebezpečenstvám pri jazde.

Nasadenie snehových reťazí krok za krokom

Pokiaľ ide o samotné nasadenie reťazí, vyskúšať by ste si to mali na suchej vozovke alebo napríklad doma na dvore. Ak si to neskúsite, v ťažkom teréne môžete mať problémy. A teraz už k samotnému nasadzovaniu:

  1. Zaparkujte vozidlo na viditeľnom úseku vozovky alebo na parkovisku a zatiahnite ručnú brzdu!
  2. Snehové reťaze vybaľte, rozprestrite a skontrolujte, či nie sú oká zamotané.
  3. Začnite s nasadzovaním reťazí z vrchnej strany pneumatík a rozprestrite reťaz po behúni.
  4. Ak máte puklice, neváhajte ich zložiť. Mohli by sa pri nasadzovaní reťazí poškodiť.
  5. Rovnomerne roztiahnite reťaze po obvode pneumatiky. Samozrejme, tú časť, ktorá sa dotýka vozovky, nie je možné pokryť.
  6. Auto posuňte o pár centimetrov, aby sa reťaze doslova navliekli na pneumatiky.
  7. Nakoniec zapnite a dotiahnite napínaciu reťaz.
  8. Prejdite pár metrov, opäť vystúpte a skontrolujte, či sú reťaze na mieste. Ak je všetko v poriadku, môžete pokračovať v jazde!

Môže sa to zdať zložité, no po čase získate rutinu a nasadzovanie reťazí nebude problém. Nezabúdajte, že zimné reťaze si vyžadujú aj správne skladovanie. Podobne, ako zimné pneumatiky, aj reťaze musia byť pred uskladnením dobre očistené a vysušené. Len tak si zachovajú svoje vlastnosti.