Predajňa Pneumatiky.sk

Viac informácií

V ktorých krajinách sú povinné zimné pneumatiky?

Mapa krajín podľa povinnosti zimných pneumatík

Legislatívne predpisy a zákony ohľadom používania pneumatík počas zimného obdobia sa v jednotlivých krajinách Európy výrazne odlišujú. Nejedného z nás ich nedostatočná znalosť stála nemalé peniaze na pokutách. Stále viac krajín si uvedomuje, ako je nesmierne dôležité z hladiska bezpečnosti a životného prostredia prispôsobiť obutie vozidla poveternostným podmienkam.

Preto už niektoré vlády zaviedli používanie zimných pneumatík ako povinné, iné o zmenách v legislatíve intenzívne rokujú. Informácie zhromaždené v tomto článku by mohli byť zaujímavé pre všetkých vodičov, ktorí počas zimných mesiacov plánujú zahraničnú cestu do niektorej z európskych krajín.

Slovensko

Pre osobné autá je na Slovensku používanie zimných pneumatík povinné od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, námraza, alebo ľad. Nákladné autá nad 3,5 tony musia mať v tomto termíne obuté zimné pneumatiky aspoň na jednej z hnacích náprav, autobusy musia mať prezuté všetky nápravy. Minimálna výška dezénu zimnej pneumatiky musí byť minimálne 3 milimetre, odborníci odporúčajú 4 milimetre. Polícia má právo vodiča nie len pokutovať, ale mu dokonca zakázať pokračovanie v jazde. Náklady spojené s následným odtiahnutím vozidla hradí vodič.

Česká republika

Vozidlá v Českej republike musia mať zimné pneumatiky obuté v období od 1. novembra do 31. marca pri jazde po cestách označených dopravnou značkou "zimná výbava". Tá platí od roku 2009, kedy bola prvýkrát osadená v krajoch aj na diaľnici D1. Povinnosť platí pre všetky vozidlá bez rozdielu hmotnosti. Minimálna hĺbka dezénu vozidiel do 3,5 tony je 4 mm na všetkých kolesách, u vozidiel nad 3,5 tony musí byť minimálna výška dezénu 6 mm a to na všetkých hnacích nápravách. Poľsko

Poľsko

V Poľsku neexistuje povinnosť používať zimné pneumatiky, ale s ohľadom na tuhé zimy s množstvom snehu ich vodičom určite odporúčame.

Maďarsko

V Maďarsku nemajú vodiči povinnosť používať zimné pneumatiky. Povinnou výbavou v zimných mesiacoch sú ale snehové reťaze. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na cudzincov, ktorým nemusí byť umožnený vstup do krajny v prípade, že ich vo vozidle nemajú.

Rakúsko

Vodiči v Rakúsku sú zo zákona povinní v období od 1. novembra do 15. apríla prispôsobiť stav svojho vozidla zimným podmienkam . Počas tohto obdobia bude vodičom, ktorých polícia pristihne pri jazde s letnými pneumatikami na zasneženej vozovke, udelená pokuta vo výške až 5000 €! Pokuta v rovnakej výške hrozí aj v prípade, keď hĺbka dezénu na pneumatikách nedosahuje minimálnu výšku 4mm. Takéto pneumatiky považuje za letné.

Na niektorých horských prechodoch je povinnosť používania snehových reťazí. Jazda s nimi je obmedzená na rýchlosť 40 km/h. Ak vodič s letnými pneu spôsobí v Rakúsku v zimnom období dopravnú nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške.

Slovinsko

Medzi 15. novembrom a 15. marcom musia mať domáci vodiči v Slovinsku zimné pneumatiky obuté. Minimálna hĺbka dezénu je 3 mm. Táto povinnosť prekvapivo neplatí pre turistov v prípade suchých a nezasnežených ciest. Ak sa však na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, povinnosť používať zimné pneu platí aj pre turistov.

Chorvátsko

Minimálna hĺbka dezénu pri letných aj zimných pneumatikách je v Chorvátsku zákonom stanovená na 4mm. Počas zimnej sezóny je používanie zimných pneumatík v Chorvátsku povinné, pokiaľ sa však na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, može vodič použiť aj letné pneumatiky so zimnými reťazami.

Taliansko

V Taliansku nie je povinnosť používať zimné pneumatiky. Výnimkou je autonómna oblasť Valle d'Aosta na severozápade Talianska. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia byť zimnými pneumatikami vybavené.

Nemecko

Podľa nemeckého zákona z roku 2006 je povinnosťou vodiča prispôsobiť výbavu automobilu zimným podmienkam. Mimo povinnej nemrznúcej zmesi do ostrekovačov je vodič povinný používať zimné pneumatiky, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky. To znamená, že ak vás polícia zastaví na zasneženej vozovke s letnými pneumatikami, alebo budete z toho istého dôvodu zdržiavať premávku, čaká vás nemalá pokuta. V prípade extrémnych podmienok sú dokonca povinné zimné reťaze. V prípade spôsobenia dopravnej nehody riskujete, že vám poisťovňa vzniknutú škodu nenahradí.

Švajčiarsko

Vo Švajčiarsku nie je povinnosť používania zimných pneumatík. Avšak v prípade spôsobenia dopravnej nehody, ak polícia uzná, že mohli zabrániť jej vzniku,zodpovedáte sa za ňu v plnom rozsahu. Toto pravidlo platí aj pre zimné pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm. Švajčiarske poisťovne často odmietajú pokryť vzniknuté škody, pokiaľ automobil nebol vybavený adekvátnymi pneumatikami.

Francúzsko

Vo Francúzsku nie sú zimné pneumatiky povinné, mimo niektorých vyznačených horských úsekov. V týchto oblastiach totiž značky vodičom zakazujú vjazd, ak je ich vozidlo obuté na letné pneumatiky.

Belgicko, Holandsko, Luxembursko

V krajinách Beneluxu nie sú zatiaľ zimné pneumatiky povinné s výnimkou Belgicka a to už od 1. októbra do 30. apríla. Súčastné klimatické zmeny a studené zimy sú dôvodom, že čoraz viac vodičov si ich zaobstaráva aj v tychto oblasstiach Európy.

Veľká Británia

Vo Veľkej Británii nie sú zimné pneumatiky povinné. Sú však oblasti s pravidelným výskytom snehu ako je napr. Škótsko a Cumbria, kde ich vodiči pravidelne využívajú a poznajú ich výhody.

Dánsko

V Dánsku neexistuje zákon, ktorý by riešil otázku týkajúcu sa prezúvania na zimné pneumatiky, ale s ohľadom na klimatické podmienky a čoraz chladnejšie zimy, sú v tejto krajne nevyhnutnosťou.

Nórsko

V Nórsku podobne ako v Dánsku neexistuje zákon o povinnom používaní zimných pneumatík počas zimných mesiacov. Nórske zákony však vyžadujú "pneumatiky s dostatočnou priľnavosťou" a hlbkov dezénu minimálne 3 milimetre. Polícia ale odporúča všetkým vodičom,či už domácim,alebo turistom, jazdiť iba na kvalitných zimných pneumatikách.

Fínsko

Vo Fínsku sú zimné pneumatiky povinné v období medzi 1. decembrom a 1. marcom. Ich minimálna hĺbka dezénu je zákonom daná na 3 milimetre. Upozorňujeme, že pri nedodržaní predpisov môžte byť pokutovaní pomerne vysokou sumou.

Švédsko

V tejto krajne sú zimné pneumatiky povinné v období medzi 1. decembrom a 31. marcom. Toto nariadenie platí len v prípadoch, keď sú cesty pokryté súvislou snehovou vrstvou, alebo snehovou kašou. Nariadenie sa nevzťahuje na turistov a však hĺbka dezénu ich pneumatiky nemôže byť menšia ako 3 milimetre. Vzhľadom na klimatické podmienky však zimné pneumatiky vrelo odporúčame.

Estónsko

Povinné používanie zimných pneumatík počas zimných mesiacov začína 1. decembrom a končí 1. aprílom. Platí pre domácich aj pre turistov. Toto obdobie môže byť zmenené vzľadom na náhlu zmenu počasia.

Litva

Používanie zimných pneumatík je povinné počas zimnej sezóny medzi 10. novembrom a 1. aprílom. Vzťahuje sa aj na turistov.

Lotyšsko

Používanie zimných pneumatík je povinné počas zimnej sezóny medzi 1. decembrom a 29. februárom. Minimálna hĺbka dezénu zimných pneumatík je 3 mm. Vzťahuje sa aj na turistov.

Rusko, Ukrajina

Ani v jednej z týchto krajín nemajú legislatívne riešené používanie zimných pneumatík. V samotnom Rusku však nájdete viacero oblastí, kde ani samotná zimná pneumatika nie je dostačujúca vzhľadom na ťažke klimatické podmienky a je na mieste uvažovať nad zimnými pneumatikami s hrotmi.

Bulharsko

Zimné pneumatiky nie sú legislatívne povinné

Rumunsko

Zimné pneumatiky nie sú legislatívne povinné.

Španielsko

V Španielsku nie je používanie zimných pneumatík povinné. S prihliadnutím na rôznorodosť krajiny existuje niekoľko oblastí, kde by boli vodičovi určite prínosom.

Albánsko, Macedónsko, Čierna hora

Používanie zimných pneumatík nie je povinné za predpokladu, že letné pneumatiky použité na vozidle majú výšku dezénu min. 4 milimetre.

Bosna a Hercegovina

V období zákonom stanovenom od 15. novembra do 15. apríla majú vodiči povinnosť používať na svojich vozidlách zimné pneumatiky. Ako alternativa môže byť na letných pneumatikách použitá snehová reťaz. Minimálna hĺbka dezénu pneumatiky je 4 milimetre.

Turecko

Zimné pneumatiky nie sú v Turecku povinné.